Outi Leinonen, 29
Entinen jääkiekkoilija, sai AIVOVAMMAN KESÄLLÄ 2004. Valmistautuu BMX-pyöräilyn MM-kisoihin

Heinäkuisena yönä vuonna 2004 lupaava nuori jääkiekkoilija Outi Leinonen oli hakemassa ystäväänsä Jyväskylän lähistöllä sijaitsevalta mökiltä. Paluumatkalla kello oli kolme aamuyöllä ja Outi väsynyt. Hän nukahti rattiin. Auto ajautui vastaantulijan kaistalle ja törmäsi rekkaan.

Onnettomuutta seuranneista kuukausista Outilla ei ole muistikuvia. Kun kunto vähitellen parani, kertoi lääkäri kolarin aiheuttamasta aivovammasta. Se, kuinka perusteellista muutosta vammautuminen 18-vuotiaan nuoren elämään ja tulevaisuudensuunnitelmiin tarkoitti, valkeni hänelle vasta vähitellen.

Outi joutui opettelemaan siskojensa nimet uudelleen, ja hän tunsi valtavaa, jatkuvaa väsymystä. Kiekkokaukaloon hän ei sitkeästä yrittämisestä huolimatta kyennyt enää kunnolla palaamaan: lajin vaatima määrättyinä harjoitusaikoina vireessä oleminen ei kerta kaikkiaan onnistunut. Energia kun ei tuntunut riittävän edes ajanviettoon ystävien kanssa.

Outi ei ollut enää jääkiekkoilija eikä opiskelija. Hän ei tulisi koskaan valmistumaan ammattiin. Outi oli 18-vuotias eläkeläinen, jonka tulevaisuus oli muuttunut yhdessä yössä. Seurasi pitkä prosessi, jonka aikana Outi joutui rakentamaan identiteettinsä alusta. Periksi hän ei kuitenkaan antanut.

Uusi harrastus liikunnalliselle naiselle löytyi BMX-pyöräilyn parista. Nykyisin hän on lajissaan kansainvälisesti menestynein suomalainen ja seuraavaksi tähtäimessä ovat vuoden 2016 MM-kilpailut. Lähes joka päivä pyörän selässä viihtyvä Outi on oppinut rytmittämään harjoittelunsa aikoihin, jolloin hän on pirteimmillään.

Vielä urheilumenestystä tärkeämpää Outille on kuitenkin se, että hän nykyisin onnellinen juuri sellaisena kuin on. Hän kertoo oppineensa, ettei onnellisuuteen tarvita suuria saavutuksia, urheiluautoja tai hienoa titteliä. Tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa.

Kari Vainio, 52
Entinen yrittäjä, sai AIVOVAMMAN KEVÄÄLLÄ 1996. Omistautuu perheelleen.

15. maaliskuuta vuonna 1996 mäntsäläläinen Kari Vainio oli kääntymässä Tuusulantien kohdalla Kehä Kolmoselta Helsingin suuntaan. Nuolivalo näytti vihreää. Kesken käännöstä hänen autoonsa törmäsi täydessä lastissa ajanut rekka, joka ei saanut vauhtiaan pysähtymään ajoissa. Kolarin seurauksena Kari vajosi koomaan.

Kari joutui viettämään sairaalahoidossa kuukausia. Fyysinen kunto koheni vähitellen, mutta pian hän alkoi aavistaa, että kaikki ei ollut ennallaan: aiemmin kärsivällisen miehen pinna paloi helposti, eikä muistikaan toiminut enää entiseen tapaan. Syy oireisiin löytyi aivovammasta. Lopulta Karille selvisi, ettei hän tulisi palaamaan enää töihin. Ajatus työelämästä poisjäämisestä tuntui valtavan ahdistavalta.

Muuttuneeseen elämäntilanteeseen sopeutuminen oli tiiviiseen työtahtiin tottuneelle yrittäjälle kova paikka. Kuorma-autonkuljettajan töiden ohella hän oli hoitanut perheen lypsykarjatilaa, ja työnteko oli täyttänyt arjen aamusta iltaan. Muutoksen hyväksymistä vaikeutti myös se, että ajoittain Kari tunsi olevansa täysin kunnossa. Tällaisia pirteitä päiviä seurasi kuitenkin lamauttava väsymys.

Vaimon ja läheisten tuki ovat auttaneet Karia tulemaan vähitellen sinuiksi uuden elämäntilanteen kanssa. Apua on ollut myös mukanaolosta Aivovammaliiton toiminnassa ja liiton tarjoamasta vertaistuesta. Nyt, 19 vuotta onnettomuuden jälkeen Kari on onnellinen mies ja kolmen lapsen isä.

Pitkän sopeutumisprosessin tuloksena Kari kertoo arvomaailmansa kokeneen melkoisen muutoksen. Vammautuminen opetti hänelle, että pelkkä työnteko ei tee ihmistä onnelliseksi. Paljon tärkeämpää on suunnata jäljellä oleva energia perheen ja ystävien kanssa vietettävään aikaan.

Tommi Viitanen, 47
Entinen ohjelmoija, sai AIVOVAMMAN KESÄLLÄ 2000. Kirjoittanut kirjan kokemuksistaan.

Menehtynyt keväällä 2017 rakkaan harrastuksensa parissa. Tarina säilytetään inspiraationa muille, omaisten toiveesta.

17. kesäkuuta vuonna 2000 ohjelmoija Tommi Viitanen oli ollut syömässä työtovereidensa kanssa Helsingin keskustassa. Hän poistui ravintolasta ja jäi odottamaan kadunylitystä punaisiin valoihin. Tommilla oli kiire, sillä hän tiesi viimeisen kotiin vievän bussin saapuvan läheiselle pysäkille hetkenä minä hyvänsä. Nähdessään bussin lähestyvän hän lähti ylittämään katua. Sitten rysähti.

Raitiovaunu oli ajanut Tommin yli ja hän päätyi taistelemaan hengestään sairaalan teho-osastolle. Fyysinen toipuminen vakavasta onnettomuudesta sujui nopeasti, mutta törmäyksen pysyvät seuraukset valkenivat vasta myöhemmin: Tommi oli saanut vakavan aivovamman, eikä hän tulisi enää koskaan työskentelemään ohjelmoijana.

Kun Tommille selvisi, että hän joutuisi luopumaan ammatistaan, pohti hän päänsä puhki mitä oikein elämällään tehdä. Uusi suunta löytyi kirjoitusharrastuksesta. Tommi päätti kirjoittaa kirjan kokemuksistaan ja kuuden vuoden työn tuloksena hänen esikoisteoksensa Uusi jako julkaistiin.

Tommi on myös halunnut auttaa muita aivovamman saaneita. Aivovammaliiton vertaistukiryhmässä toimivalla miehellä on ollut neljä henkilökohtaista tuettavaa. Lisäksi hän toimii kokemuskouluttajana kertoen tarinaansa terveydenhuoltoalan opiskelijoille.

Vaikka vammautuminen seurauksineen on läsnä Tommin elämässä päivittäin, on hän oppinut elämään hyvää elämää. Dramaattisesta kokemuksestaan huolimatta hän ei vaihtaisi päivääkään pois.

Etsimme lisää mielenkiintoisia tarinoita